25.01.10

Smth. про Ніч у поїзді з твіттером під подушкою

Як приклад «громадянської журналістики» подають експеримент із twitter-трансляції виборів президента України. Не можу погодитись.




У вечір і ніч виборів я знаходилась у поїзді. За підрахунком голосів та коментарями слідкувала по мобільному через twitter. Поки інші пасажири обмінювались застарілими новинами чи дзвонили до рідних, я досить оперативно могла стежити за ситуацією. Правда, необ'єктивна картина по регіонам. 17 тис.твітів з Одеси проти 2 із Закарпаття, 5 з Полтави.

Програма twittai дозволяє на телефоні читати і писати короткі повідомлення навіть за умов нестабільного Інтернету в дорозі. Нокія справно тягнула 10 годин. По грошам це не було відчутним. Стежити мобілкою через веб за новинами з котрогось сайту ЗМІ коштувало б куди більше.

Цитую твіттерянина, що активно адміністрував потік @netocrat: #elect_ua Более 48 000 новостей опубликовали журналисты и гражданские журналисты Твиттер-трансляции виборов…

Однак це більше виглядає як просто трансляція повідомлень ЗМІ у мережу посередництвом twitter. На мою позицію інший твіттерянин відрегував дуже показово: uatwiter @oscana гражданский журналист - новое явление.Привыкайте.

Проаналізувала 40 твітів. Жоден не містив авторської інформації – лінки-посилання на ЗМІ. Ось приклади яскравих твітів, за версією керівництва проекту:

@gorodetskaya: видео подкупа одесских солдат http://bit.ly/7zdNj2 #OB_2010 PLS RT - Лінк з інтернет-видання revisor.od.ua, де є інф-я з кількох ЗМІ .
@Oko_ua: На Тернопільщині член ДВК від Тягнибока вибила двері... http://bit.ly/7LAVQK - Посилання на матеріал газети "20 хвилин".
Самі ж автори твітів, як зазначено у їх профілях займаються журналістикою.
Є інформація яка виглядає як авторська - @chornogora. Але, знову ж таки, журналістська. Твіт фрілансера Я.Гребенюка "Олександр Пабат агітує за себе у день виборів http://bit.ly/8aStfN"

Подібна трансляція є гарною спробою об’єдання зусиль ЗМі різних регіонів. Але ніяк не громадянської журналістики.

Про сам проект трансляції спостереження за виборами
президента на http://medianext-ua.livejournal.com/ 

3 коментарі:

  1. Оксано, не можу погодитись із Вашою позицією. Бо серед активних учасників тві-трансляції були також спостерігачі на дільницях, члени комісій та просто активні громадяни. саме вони мали інколи цікаву, але точно ексклюзивну інформацію щодо порушень та зловживань. отже, трансляція надала їм можливість відчути себе репортером чи власкором. а той факт, що цей захід ще й об"єднав журналістів, не може не радувати.

    ВідповістиВидалити
  2. ты знаешь, твиттер-трансляция выборов это был особый информационный кайф...

    ВідповістиВидалити
  3. це загалом хороша ідея. добре, аби під час другого туру теж tw-трансляція мала б місце.
    але без хорошого модератора-адміністратора потоку важко буде бачити всю картину. от якраз у твіттері із netocrat про це і говорили

    ВідповістиВидалити