09.12.09

З лекції П'єта Беккера

Голандець П'єт Беккер з Innovation grouр прилетів до Києва у жовтні на лекцію проекта "MediaNext". Він помітив, що українці на вулицях, у кафе майже не читають газети.
Хіба журнали. Існування до недавніх пір 4 безкоштовних газет у столиці, на його думку, - забагато. Ринок не витримає, і таки не витримав.Одна газета на ринку може заробляти...







на ФОТО
Беккер хизується
фліпкамерою.
Каже, що такі мають у них
всі журналісти.
Це, щоб одразу на веб-сайт видання,
чи в блог.
Грозився і нас зняти
для свого блогу.
Я шукала, і не знайшла
в ньому запису.

...One size do not fit all - те, що ефективно на одному сайті, може не спрацювати на іншому.

...Активність людей іноді обмежується одним кліком і коментарем. 7 кліків і люди більше хочуть читати, а хочуть щось зробити із мишкою.

...Стосовно поняття громадянська журналістика. Ми би хотіли, аби в редакцію присилали новини, фото з аварій і тд. Але люди в основному шлють пейзажі з подорожей.
Журналістика - це не хоббі.Читачі не дуже добре роблять новини, але роблять щось інше...

...Щомісяця на сайтах данських газет утричі зростає кількість читачів.

...Тепер потрібно робити новини для 5 платформ, тобто 5 видів контенту. Мало хто може робити це однаково добре. Більшіть журналістів мають робити 2-3 речі водночас.
Їх треба навчити робити це добре, а не просто роздати технічні засоби.

...В усіх країнах журналісти роблять на 30% більше, ніж 50 років тому.


...Небезпечна тенденція у тому, що іноземні інвестори, або пішли зі Сх.Європи, або пішли з газет до журналів.

...Що буде з медіа через 10 років? Якби я знав, то би працював у Руперта Мердока і заробляв великі гроші. Нині фірми не роблять прогноз ан 25 років, хіба на 2-3.
Про смерть газет говорять що два роки, але ж цього не відбувається. Можу стверджувати, що буде більше соціальних медіа в інтернет.



На фото зі слайду вислів Мердока: "Якісна журналістика не є дешевою. Галузь, яка віддає свій контент, просто канібалізує можливість хорошої журналістики." Мердок є прихильником, аби користувачі платили за інф.контент сайтів газет.

А ось до речі думка. яка протирічить позиції Мердока. і яку Беккер не наводив. "Журналістика проходить через реформацію", - вважає О.Ховард. Свого часу католицизм хотів монополізувати право бути посередником між людьми і богом. І що з того вийшло... Нові церкви, які існують зараз.

У продовження теми посилання на пост із думкою: за те, що є зараз в укр.газетах читачі платити не будуть. ("Кто будет платить за платный контент?")

2 коментарі:

  1. Погоджуюсь з усим на 100%. Особливо цікаво про мульти платформні медіа. І справді - не достатньо буде лише роздачі технічних засобів. Треба ще й навчити людей що робити. Ну але якщо редактор сам або сама не знає що робити з фотоапаратом (як це часто буває у наших редакціях) - то що там вже й говорити!
    Щодо газет - то у Штатах вони таки помирають потихеньку і все пересувається в Інтернет...
    О.К.

    ВідповістиВидалити
  2. здається, я пізнала одну стипендіатку фулбрайта:)
    думаю, що два покоління газети у нас ще протримаються. а у штатах - тобі видніше. якщо ти писала - кинь лінк

    ВідповістиВидалити